Cofnij
+ servings
Stek z polędwicy przygotowany w airfryerze

Stek w airfryerze

Idealny stek z polędwicy metodą reverse sear – krok po kroku
Czas przygotowania 1 minuta
Czas gotowania 9 minuty
Obsmażanie 1 minuta
Łączny czas 11 minuty
Rodzaj Danie główne, Kolacja, Obiad
Kuchnia Klasyczna, Międzynarodowa
Porcje 1 stek

Sprzęt

  • Frytkownica beztłuszczowa (airfryer)
  • Patelnia
  • Termometr do mięsa

Składniki
  

  • 1 stek z polędwicy wołowej
  • sól
  • pieprz najlepiej świeżo mielony

Instrukcje
 

  • Stek posól i popieprz z obu stron – najlepiej użyj świeżo mielonego pieprzu. Brzegi również obtocz w przyprawach.
  • Włóż mięso do kosza airfryera i wbij termometr w jego środek. Wlej pod spód 1–2 łyżki wody.
    Stek z polędwicy w airfryerze
  • Piecz w temperaturze 130°C, aż mięso osiągnie pożądaną temperaturę wewnętrzną. W zależności od grubości steku i preferencji może to potrwać od 10 do 30 minut. Oto orientacyjne temperatury:
    Rare: 53°C
    Medium rare: 57°C
    Medium: 63°C
    Medium well: 67°C
    Well done: 72°C
    Podgrzewanie steku w airfryerze
  • Gdy stek osiągnie odpowiednią temperaturę, rozgrzej patelnię. Dodaj 1 łyżkę tłuszczu i poczekaj 10–30 sekund, aż się mocno nagrzeje. Obsmaż stek z obu stron oraz na brzegach – po około 30 sekund każdą stronę.
    Obsmażanie steku na patelni
  • Odstaw stek na 5 minut, aby odpoczął. Podawaj w całości lub pokrojony na plastry.
    Odpoczywający stek po pieczeniu
Przetestować ten przepis?Let us know how it was!