Cofnij
+ servings
Kotlet z kurczaka airfryer

Kotlety z piersi kurczaka w airfryerze

Idealnie chrupiące kotlety z frytkownicy beztłuszczowej
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 35 minuty
Rodzaj Obiad
Kuchnia Klasyczna, Międzynarodowa
Porcje 4 osoby

Składniki
  

  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 50 g mąki
  • 150 g bułki tartej
  • 2-3 jajka
  • 30 g tłuszczu np. oliwa, smalec, olej
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Przygotuj się do klasycznego panierowania. Do trzech osobnych talerzy lub misek wsyp mąkę, roztrzep jajka i wsyp bułkę tartą. Jajka dopraw solą i pieprzem.
    Panierowanie piersi kurczaka do airfryera 1
  • Filet z piersi kurczaka pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm i delikatnie rozbij je przez kilka warstw folii spożywczej. Posmaruj cienko tłuszczem, a następnie dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
    Panierowanie piersi kurczaka do airfryera 2
  • Panieruj kotlety: obtocz je najpierw w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej. Po każdej warstwie delikatnie otrzep nadmiar składników — zbyt gruba panierka nie da dobrego efektu.
  • Rozgrzej airfryer. Piecz kotlety w 180°C przez 15 minut. Po około 6–7 minutach obróć je na drugą stronę, a następnie dokończ pieczenie.
    Kotlet z kurczaka z airfryera
Przetestować ten przepis?Let us know how it was!