Kotlet schabowy z airfryera
Soczysty, chrupiący kotlet pieczony w frytkownicy beztłuszczowej
Czas przygotowania 20 minuty minut
Czas gotowania 15 minuty minut
Łączny czas 35 minuty minut
- 500 g schabu plastrów schabu lub innego mięsa na kotlety
- 50 g mąki
- 2 jajka
- 125 g bułki tartej
- 30 g tłuszczu patrz przepis
- sól
- pieprz
Przygotuj klasyczną stację panierowania: talerze z mąką, roztrzepanymi jajkami i bułką tartą. Jajka dopraw hojniej niż zwykle – to pierwszy trik.
Rozbij plastry mięsa (nie cieńsze niż 5–7 mm) i dokładnie osusz.
Posmaruj każdy plaster tłuszczem, a następnie panieruj: mąka → jajko → bułka tarta. To drugi, kluczowy trik.
Rozgrzej airfryera. Piecz 15 minut w 180 °C, obracając kotlety po 6–7 minutach i ponownie po kolejnych 6–7 minutach.
Słowo kluczowe chrupiący, kotlet, kotlet schabowy, panierowany, soczysty