Cofnij
+ servings
kotlet schabowy z airfryera

Kotlet schabowy z airfryera

Soczysty, chrupiący kotlet pieczony w frytkownicy beztłuszczowej
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 35 minuty
Rodzaj Danie główne
Porcje 4 osoby

Składniki
  

  • 500 g schabu plastrów schabu lub innego mięsa na kotlety
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 125 g bułki tartej
  • 30 g tłuszczu patrz przepis
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Przygotuj klasyczną stację panierowania: talerze z mąką, roztrzepanymi jajkami i bułką tartą. Jajka dopraw hojniej niż zwykle – to pierwszy trik.
  • Rozbij plastry mięsa (nie cieńsze niż 5–7 mm) i dokładnie osusz.
    Rozbity kotlet schabowy bez kości
  • Posmaruj każdy plaster tłuszczem, a następnie panieruj: mąka → jajko → bułka tarta. To drugi, kluczowy trik.
  • Rozgrzej airfryera. Piecz 15 minut w 180 °C, obracając kotlety po 6–7 minutach i ponownie po kolejnych 6–7 minutach.
    Przygotowanie kotleta schabowego w air fryerze – krok 3
Słowo kluczowe chrupiący, kotlet, kotlet schabowy, panierowany, soczysty
Przetestować ten przepis?Let us know how it was!